”Odprte so vse možnosti, vključno z odstopom vlade” je bil prvi uradni odziv predsednika vlade, po izgubljenih volitvah za predsednika države in odločnemu referendumskemu NE, vladnemu predlogu lastninjenja 1/3 naše največje zavarovalnice. V naslednjih dneh so se zvrstili še nadaljni razlogi: da je v takem vzdušju nemogoče vladati, da opozicija blati vlado v tujini itn.

Kot da bi vsi pozabili v kakšnih okoliščinah je delovala Ropova vlada zadnji 2 leti mandata LDS. Izredne seje po tekočem traku, interpelacije, nočna zasedanja, obtoževanja na vsakem koraku… to so bile razmere v katerih se ni dalo normalno delati. In kdo je bil pobudnik ustvarjanja ‘izrednih’ razmer? Janez Janša&co. Pa ne bom trdil, da je bilo pod prejšnjimi mandatarji vse lepo in prav, daleč stran od tega. Hvala Bogu, da se oblast menja, še posebaj, če ne dela dobro. In vse kaže, da se bo spet. Da se navežem na vprašanje iz naslova- v prvem trenutku, ko sem slišal izjavo Janše, sem pomislil, da gre za homogenizacijo vladne koalicije, katere članica je tudi SLS, ki je znana po tem, da rada zapušča vladne koalicije v trenutkih, ko je najtežje. Vendar očitno ne gre za to, saj se Podobnik nekako najbolj zavzema za pogovore in pregovore, z namenom vztrajati naprej. Logično, saj jim predčasne volitve v trenutku, ko stranke še ni prevzel Šrot, verjetno nebi prinesle nič dobrega.

Ali Janez Janša spet ustvarja ‘izredne’ razmere v katerih se tako dobro znajde? Morda, bomo videli. Najbolj pa se mi je zdela verjetna teorija, po kateri bo odigral vlogo žrtve ‘zlobne’ opozicije, upajoč, da se javno mnenje obrne njemu v prid. Vendar me pri tem moti to, da je zadeva nekako preveč prozorna za politika kova Janeza Janše. Kaj torej želi slovenski premier.

Včerajšnji nastop predstavnikov strank vlade (Bajuk,Podobnik,Rjavec,Tanko) v Odmevih, je izpadel milo rečeno-patetično. Poslušali smo očitke opoziciji v smislu-naj prevzamejo drugi, če mislijo, da so boljši…, naj oni dosežejo še večjo gospodarsko rast, v nos jim grejo očitki, da vlada na vseh področjih dela slabo itn. Na žalost res dela slabo in ljudje imajo tega počasi dovolj. Kaj pomaga povprečnemu državljanu rekordna gospodarska rast, če nima nič od nje? Na drugi strani pa na lastnem žepu občuti, rekordno inflacijo, ki je vladi očitno ušla izpod nadzora.

Gospodje, pa kaj bi pravzaprav vi radi? Da vas vsi začnejo prepričevati in prositi, da izpeljete mandat do konca? In točno to se zna zgoditi. Janša bo politične nasprotnike stisnil v kot, saj vlade leto dni pred rednimi parlamentarnimi volitvami ne bo prevzel nihče, ki ima kaj pameti v glavi. Predčasne volitve so slaba rešitev za vse, sploh ker začnemo predcedovati EU, kar nedvomno je zahteven projekt, ki zahteva ogromno časa, energije in podpore. Ki pa je (še) nima.
Janša je spoznal, da rešitve za to vlado ni več, večina ministrov ni kos nalogam, ki se jih od njih pričakuje( z nekaterimi redkimi, a svetlimi izjemami-npr. minister Virant dela po mojem mnenju dobro in uspešno) in tega se verjetno dobro zaveda. Za večji remont vlade z menjavo nesposobnih ministrov je prepozno in verjetno tudi neizvedljivo (verjetno si že dolgo dolgo časa zastavlja vprašanje za milijon $: kako naj se znebi nesposobnega Bajuka, in ostane na oblasti), kakšne nove koalicijske partnerke pa tudi ni na obzorju.

Edino, kar se še pričakuje od te vlade je, da nas ne osramoti pred celotno EU in spelje to predcedovanje čim uspešneje. Pri vsem tem gre tako ali drugače le za stvar prestiža in sončenja v soju evropske in svetovne javnosti. Dvomim, da bi se tej prestižni funkciji Janša kar tako odpovedal, zgolj zaradi zlobnih govoric in ostalih ’sovražnikov’.

Ampak ali je vse res tako enostavno ali pa je v ozadju višja politična matematika?
Vsekakor bo zanimivo spremljati kako se bodo zadeve odvijale naprej…

Ostaja zgolj dejstvo, da je Janezu Janši ljudstvo pred tremi leti podelilo ablast, čez leto dni pa mu jo bo verjetno ponovno odvzelo. Znotraj tega časovnega obdobja pa bomo deležni še nekaj bolj ali manj spretnega političnega manevriranja.

 • Share/Bookmark

...komentar [4]

 

4 komentarjev

 1. JJJ™ JJJ™ pravi:

  Sam si zastavljam enako vprašanje… nekaj ima v ozadju. To da bi se kar tako, zaradi slabih razmer odrekel vladarskemu prestolu, dvomim, enostavni ni tak tip… Zato počakajnmo,…se bo kmalu videlo v katerem zajcu tiči grm ;)

 2. spanskiborec spanskiborec pravi:

  Ja saj drugega nam ne preostane

 3. tarica pravi:

  Mislim, da ima JJ resne p…..e težave, pa saj to je znano ne? Pod njim pa kolona b….ev ki sploh ne vedo za kaj gre pri vsej zadevi.Mislim, da bi vsem slovencem naredil gromozansko uslugo, če bi odstopil.Pripeljal nas je v d…k in še dlje ga bo mešal, bolj bo smrdel. A mislim, da vseeno ni tolk nor, da bi nas popeljal v totani propad, huje kot je, a to se bo videlo šele čez par let. Ali pač?:cool:

 4. spanskiborec spanskiborec pravi:

  @tarica: ti kar uporabljal cele besede-na mojem blogu je to dovoljeno:wink:

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !